technológia

Jön a személyre szabott beszédfelismerés a Google-től

A Google Assistant – a vállalat intelligens, hangvezérelt digitális segítője – egy friss jelentés szerint hamarosan képes lesz jobban megérteni a gyakran használt szavakat és neveket.

A „személyre szabott beszédfelismerés” révén a Google Assistant képes lesz arra, hogy ezeket az adatokat tisztán az okostelefonon tárolja és feldolgozza – nem küldi a felhőbe -, ami aztán javíthatja a képességét, hogy reagáljon és megértse, amit mondasz.

Ez a hír a 9to5Google jelentésén keresztül érkezik, amely részletesen ismerteti a Play Store-ban található Google-alkalmazás kódjának mélyén kiszúrt néhány változtatást.

Az oldal az alkalmazás lebontása után arról számol be, hogy ez a „személyre szabott beszédfelismerés” a telefonon/készüléken tárolja a felvételeket, és hogy ezek az adatok bármikor törölhetők, egyszerűen a funkció kikapcsolásával.

Ez egy továbbfejlesztése annak a képességnek, amellyel a Google Assistant már most is képes felismerni a hangodat, amikor a „Hey Google” ébresztő mondatot használod, kiterjesztve azt az általad használt szavakra és a tényleges parancsokra és kérésekre, amelyeket te adsz ki.

Ahogy arról a 9to5Google beszámolt, ezeknek a kéréseknek a felvételeit ezután elemzi a készülék, ami viszont segíti az átírást, és a jövőben pontosabbá és relevánsabbá teszi a válaszokat.

A jelentés azt is megállapítja, hogy valószínűleg ez egy opt-in funkció lesz, amikor hivatalosan is megjelenik, nem csak alapértelmezetten lesz bekapcsolva. Tehát ha nem érzi jól magát, hogy a kéréseiről készült felvételeket bárhol is tárolják, akkor nem csak alapértelmezés szerint kellene ezt megtennie. Be kell majd kapcsolnod, hogy működjön.

Ha és amikor ez az új képesség megérkezik, akkor valószínűleg nem egy nagy felfedezéssel, hanem valószínűleg egy Google blogbejegyzéssel fog történni a megjelenéskor. Rajta tartjuk a szemünket, és tájékoztatunk, ha és amikor ez megtörténik.

Egyelőre nem világos, hogy ez a képesség mikor fog megjelenni, és hogy mekkora lesz a javulás mértéke. Mindez úgy jön, hogy a Google az I/O 2022-en előzetesen bemutatta, hogyan lesznek természetesebbek a beszélgetések az Asszisztenssel jövőre. Az Assistant lényegében figyelmen kívül fogja hagyni – és még szóban is nyugtázni fogja – a „umm”, a megszakításokat, a természetes szüneteket és más önkorrekciókat. Ez ahhoz képest, hogy ma az Assistant szó szerint veszi, amit mondtál, és választ ad.